dijous, 19 de desembre del 2019

L'HISTORIADOR JOAN MONTBLANC PRESENTA EL SEU LLIBRE SOBRE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA AL BAIX LLOBREGAT




Ahir vam tenir l’oportunitat d’assistir a la presentació del llibre de l’historiador Joan Montblanc, L’empresonament franquista al Baix Llobregat 1939-1960, un treball imprescindible per conèixer l’abast de la repressió a la Comarca. Com molt ben diu el seu autor encara està per completar per diferents causes. És indecent que el 2019 encara no es disposi d’un cens únic i definitiu de la repressió franquista. O quasi definitiu, ja que Montblanc posa el focus en una veritat lamentable, que és que aquest mai serà complet, ja que molts assassinats i detencions no van quedar registrades pels repressors.
Aquest llibre està extremadament documentat, els arxius consultats han estat molts i durant molts i molts anys fent buidatge amb la laboriositat d’una formiga, però no són tots. Després de confrontar les dades d’uns i d’altres s’arriba a la conclusió de què encara hi ha estadístiques que treure a la llum. Joan Montblanc ha estat molt autoexigent i mai donava per bo el seu estudi per ser publicat, però estem en 2019 i aquest treball havia de ser compartit ja, constituint un magnífic punt de partida per a noves recerques, sobretot al món local. Aquest llibre annexa un llistat de noms i cognoms, però s’ha d’anar més enllà, hem de posar rostre i biografies al major número possible de noms.
L’autor ens mostra que la repressió va ser diferent en cada localitat, ja que cadascuna té les seves característiques pròpies. Així que per arribar al primer punt dels drets humans que és la veritat, cal que des de cada poble i ciutat es faci un treball de recerca curós, que serà bàsic per a demanar justícia i per a donar reparació a víctimes i familiars de víctimes.
Un altre tema que va subratllar en Joan Montblanc és el de la repressió de la dona, si difícil és posar xifres en el cas dels homes, en el de les dones  la situació és més lamentable. Les fonts són menors i els registres inferiors, el que fa molt difícil aquesta recerca. La dona sempre és la baula més feble de la cadena de la història i el seu paper menystingut fins i tot a l’hora de registrar oficialment el seu pas per centres de detenció o presons o per tenir cura d’aquests arxius. Unes dones que van patir molt en penals custodiades per ordres religioses que desconeixien la caritat cristiana i que van voler deshumanitzar al col·lectiu de preses quan no podien convertir-les al nacionalcatolicisme. Algunes mares veien impotents morir les seves criatures davant la passivitat de les monges, carcelleres que robaven els seus nadons per entregar-los a famílies d’ordre que els educarien en l’odi als seus pares biològics. Queda molta feina que fer per fer justícia a les dones.  
Un altre punt que va destacar en la seva exposició va ser la massificació de les presons, en alguns casos sent ocupades per 25 vegades més la seva capacitat inicial, com en el cas de la presó de Sant Feliu. Va parlar de les condicions de malaltia, higiene, paràsits, fam que van haver de compartir milers i milers de persones. Moltes van morir en aquestes presons abans de ser jutjades, altres van rebre la seva sentència quan ja eren sota terra, fins i tot resolucions de llibertat quan ja eren mortes.
També es va fer un apunt sobre que la informació que es pot trobar en els arxius de la repressió no tenen presumpció de veracitat. No podem donar per verídics els relats que apareixen fins i tot en documents com els consells de guerra, però si podem extreure una bona part d’aquesta comparant fonts. Moltes d’aquestes acusacions semblaven còpia i pega, acusacions de: membre del Comitè, crema d’esglésies, patrullers… Molts dels informes que demanaven els tribunals militars als ajuntaments eren proporcionats per la parcial i interessada Falange, i també per la Guàrdia Civil, pels cacics o pels mossens de torn. Moltes acusacions eren falses, tergiversades o parcials i podien considerar rebel·lió només haver estat un càrrec públic. La delació interessada com arma de venjança o la induïda, també va ser una eina més de la repressió de la dictadura. En aquest punt en Carles Santacana, prologuista d’aquest llibre, va oferir unes xifres esgarrifoses sobre els anys 40 a Barcelona amb més de 500.000 persones amb fitxes obertes amb informes basats en aquestes delacions.
Es va parlar de la Causa General del règim franquista, un relat de crims comesos en la rereguarda amb noms i cognoms, basada sobretot en les acusacions de familiars i coneguts de les víctimes. Un document que en el cas de Catalunya va tenir una font en el treball fet per Josep Maria Bertran de Quintana, jutge especial de la Generalitat per a la investigació d’exhumacions d’assassinats i inhumacions clandestines. Treball que va propiciar que en el seu moment s’obrissin foses i es jutgessin als autors de les morts. Nosaltres encara tenim pendent fer la nostra Causa General, exhumar milers i milers de víctimes del feixisme de fosses i vorals i jutjar als botxins.
Per fer un retrat complet de la repressió i de les seves conseqüències en la nostra comarca, com els desterraments o l’exili, el gran desconegut, queda molta feina per fer. Esperem que seguint l’exemple d’en Joan Montblanc i la seva cura compromesa, però objectiva, poder construir el relat pròxim al definitiu. Un relat amagat pels silencis imposats de la dictadura i la fastigosa impostura de la transició i la seva impunitat. Sota aquest model hereu del règim colpista s’amaguen moltes històries oblidades per imperatiu del sistema del Regne d’Espanya, molta mort i molta repressió després del traspàs del genocida. Són importants les xifres, els noms, els rostres, les vides i més encara arribar a les causes perquè tal com van sostenir tant en Joan Montblanc com Carles Santacana, no és el mateix la repressió organitzada piramidalment i sistematitzadament des de l’aparell de la dictadura, que la resposta popular a un cop d’estat sagnant. Les dades sense context no expliquen la història i tendeixen a equiparar el feixisme amb l’antifeixisme, que va ser el nexe d’unió entre els defensors de la República.

Aconsellem encaridament la lectura de L’empresonament franquista al Baix Llobregat i si teniu ocasió d’assistir a alguna de les seves presentacions, aprofiteu-la, és un plaer escoltar al seu autor.