dimarts, 10 de desembre del 2019

COMUNICAT CONJUNT DEL COL·LECTIU REPUBLICÀ DEL BAIX LLOBREGAT I L'ASSOCIACIÓ ATEOS Y REPUBLICANOS.












En nom del Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat i de l’Associació Ateos y Republicanos, associacions registrades al Registre d’Entitats d’aquesta ciutat, volem aclarir un seguit de qüestions en relació amb les manifestacions que estan circulant per les xarxes socials en referència  a la moció presentada per la regidora Mari Carmen López (Podem) al ple del mes de novembre. Una moció sobre les Pedres de la Memòria pels regidors de la ciutat de Cornellà assassinats pel feixisme espanyol.

En primer lloc aclarir que les nostres associacions han estat sempre unes entitats lliures, que mai, fidels a la seva ètica de funcionament, han demanat cap subvenció a l’Ajuntament de Cornellà,  i que no se situen en l’òrbita de cap partit. Som plurals i horitzontals.
En segon lloc donem tot el suport a l’escrit de les companyes i companys de Memòria de Mallorca, entitat que admirem per la seva feina, el seu rigor i el seu compromís amb totes les víctimes del franquisme i amb la que compartim espai a la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, ja que totes tres associacions som querellants de la Causa 4591/10 oberta a la República Argentina. I felicitem Memòria de Mallorca i a la seva presidenta Maria Antònia Oliver per haver fet possible aquesta segona línia de llambordes per a les víctimes del feixisme espanyol, sabem que no ha estat fàcil.
En tercer lloc expressar el nostre estupor davant les acusacions vetllades de què les nostres associacions no treballen per la veritat, la justícia i la reparació per a totes les víctimes, quan ho hem fet sempre, des del President Lluís Companys fins a la més anònima de les víctimes del franquisme i la transició d’arreu de Catalunya, l’estat i el món.  Recordem que el Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat va ser la primera entitat a recollir signatures per a l’anul·lació del consell de guerra del President Companys l’any 2008, fet reconegut per part de les companyes i companys de la Comissió de la Dignitat a l’acte de desgreuge a Lluís Companys al Palau de la Generalitat per part dels cònsols d'Alemanya i França. I què aquesta anul·lació que demanàvem era per a ell i per a totes les víctimes sotmeses als il·legals i il·legítims consells de guerra. També volem recordar, que conjuntament amb la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes, aquest gener vam realitzar un acte de memòria a la nostra ciutat, on es van recordar per primera vegada totes les víctimes del feixisme espanyol de Cornellà de Llobregat, noms i cognoms, un acte obert on van participar associacions i grups polítics de la ciutat. I què si en aquest cas, en la moció presentada en el darrer ple, s’ha demanat les llambordes de reconeixement per a dos regidors exclusivament, ha estat per seguir la via oberta per Memòria de Mallorca de retre homenatge en un principi a aquests servidors públics.
En quart lloc dir que les companyes i companys del Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat i de l’Associació Ateos y Republicanos són víctimes directes o familiars directes de víctimes del franquisme, algunes van estar representants públics, però la majoria era gent treballadora del camp. Per a nosaltres són totes les víctimes del feixisme igual de dignes més enllà de les organitzacions polítiques, sindicals o socials on militessin.
En cinquè lloc dir que som entitats que lluitem i treballem pels drets humans, pels principis de veritat, justícia i reparació, de totes les víctimes de la vulneració d’aquests drets universals sense línies vermelles d’espai i temps. I que hem estat sempre solidàries i col·laboradores amb entitats i associacions que treballen contra la injustícia de la violació dels drets humans, aquí i arreu del món. Tal com recull l’Informe de Treball del Grup de Desaparicions Forçades i Involuntàries dels Relators de l’ONU de 2017, on el Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat denuncia a l’estat espanyol pels fets del Tarajal o per les condicions dels CIES, entre d’altres, sent contestades les nostres acusacions pel govern del Regne d’Espanya amb el seu característic cinisme.
En sisè lloc que som entitats que ens expressem i divulguem la nostra tasca a les places i als carrers, més que als despatxos i institucions, que som combatius, actius i fidels als nostres principis. Però que també som dialogants, inclusius, generosos i respectuosos alhora que ferms i determinats.
En setè lloc que per la nostra forma de treballar no tenim cap ànim de notorietat, ni de protagonisme, que només fem comunicats quan ho trobem molt necessari per defensar la nostra dignitat i la nostra tasca.
En vuitè lloc que com a associacions de memòria de Cornellà de Llobregat mai ens han consultat altres associacions o partits de la ciutat a l’hora de presentar mocions o esmenes a l’Ajuntament de Cornellà, i que mai hem fet cap comentari al respecte, més aviat ens ha semblat correcte que cadascú faci allò que li sembli més oportú. I per tant, molt menys ens hem plantejat que cap associació a través de qualsevol partit hagi de retirar cap document, per això existeixen les esmenes i els vots. Ens sembla totalment injust que ens titllen de no ser col·laboradors quan demanen a una regidora a darrera hora retirar una moció presentada la setmana anterior al ple. Una moció que va passar per la Junta de Portaveus sense cap objecció per part de cap grup. I mentre es demanava la retirada d’aquesta moció de memòria  es presentava una esmena a la totalitat a correcuita per substituir la presentada a instància de les nostres entitats, per cert, sense cap relació amb l’esmenada. A més, les nostres associacions han presentat mocions a través de diferents partits i conjuntament amb altres entitats. Només cal anar a l’històric per comprovar-ho. La més recent el març d’aquest 2019, moció per la digitalització dels consells de guerra dels nascuts i veïns de Cornellà de Llobregat. Hem presentat mocions amb ICV-EUA, amb Esquerra Republicana de Catalunya i amb altres grups que ja no tenen representació a l’Ajuntament, en diverses i diferents ocasions sense cap problema.
En novè lloc aclarir que si en altra ocasió vam demanar un seguit de reconeixements pels regidors municipals de la República militants del PSUC i de la CNT, afusellats al Camp de la Bota, va ser en tant que eren representants de moltes ciutadanes i ciutadans de Cornellà de Llobregat, motiu pel qual van ser assassinats. També volem donar a conèixer que en anteriors mocions hem demanat homenatges tant per a totes les víctimes afusellades de Cornellà, com per a tots els regidors represaliats. Fins i tot vam entregar una còpia de tots els seus consells de guerra digitalitzats pel Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat a tots els grups representats a les hores en el consistori. Consells de guerra que van ser anul·lats per llei el 2017 i per unanimitat al Parlament de Catalunya, una de les jornades més emotives que s’han viscut a l’hemicicle català. Un gran treball del nostre company Josep Cruanyes de la Comissió de la Dignitat amb el suport de les nostres dues associacions, també promotores d’aquesta llei. En desè lloc dir que si els grups que s’oposaven a aquesta moció haguessin presentat esmenes per incloure la resta d’afusellats pel feixisme, fills o veïns de Cornellà, per la nostra part no hi hauria hagut cap inconvenient per acceptar-ho.
Per finalitzar aquest comunicat dir que fidels al nostre tarannà continuarem oberts a treballar i col·laborar amb tothom per la causa de la memòria, per la veritat, la justícia i la reparació per a les víctimes del franquisme i la transició, sempre a favor de les polítiques de memòria mai per fer política amb la memòria. Amb aquest comunicat donem per tancada aquesta polèmica i passem full per a continuar amb la nostra lluita contra el feixisme, una tasca feixuga que hem de fer entre totes.
Cornellà de Llobregat 10 de desembre de 2019.
Associació Ateos y Republicanos.                                                                                  
Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat.